Omroep Best live radio
 Klik hier voor live radio popup 
►info

Nieuws uit het gemeentehuis

  1. Gemeente Best strijd mee tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne van de Verenigde Naties, Orange the World.

    Gemeente Best is #medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne van de Verenigde Naties, Orange the World. Vanaf 24 november kleurt het gemeentehuis oranje en wappert de vlag van Orange the World.

    ‘Geweld hoort niet thuis in deze wereld’

    Op vrijdag 24 november verwelkomde wethouder Zeeman 20 (oud-)bewoonsters van Blijf van mijn Lijfhuizen. Gezamenlijk hebben zij een boom geplant in de Koetshuistuin. Deze boom staat symbool voor bescherming, groei, kracht, persoonlijke ontwikkeling en karakter. De voormalige bewoonsters benadrukten dat het planten van deze boom hen kracht gaf. Het jaarlijkse zien groeien van de boom reflecteert hun eigen groei. Vervolgens hesen ze de welbekende Orange the World vlag bij het gemeentehuis. Het is van groot belang om aandacht te schenken aan dit onderwerp en te laten zien dat we als gemeenschap partners zijn in de strijd tegen geweld jegens vrouwen en meisjes.

    'Geweld hoort niet thuis in deze wereld en zeker niet in Best', stelt het college. Daarom droegen zij op 24 november een oranje pin om dit standpunt te onderstrepen.

    Jaarlijkse campagne

    Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen, is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne duurt tot 10 december, en de tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’.

  2. Onze medewerkers op de strooiwagens staan de hele winter klaar om in actie te komen bij tekenen van gladheid.

    Het wordt vlot kouder buiten, wat kan leiden tot fraaie winterse landschappen. Het winterweer zorgt echter ook voor gladheid en daardoor verkeersproblemen. Onze 22 medewerkers op de strooiwagens zijn al op pad geweest om te strooien. De hele winter staan zij weer klaar om in actie te komen bij tekenen van gladheid.

    Waar wordt gestrooid?

    In elk geval zorgt de gemeente ervoor dat de belangrijkste fietspaden, hoofdwegen en de buurtontsluitingswegen goed begaanbaar zijn. Ook is er aandacht voor de gladheid bij de openbare gebouwen. De belangrijkste fietspaden en hoofdwegen worden het eerst gestrooid. In totaal strooien we op 110 kilometer aan rijwegen en 90 kilometer aan fietspaden. Daarvoor hebben we 500 ton zout op voorraad.

    Waar strooien we niet?

    Te veel strooien is schadelijk voor het milieu. Als het dooit, zakt het smeltwater in de bodem. Als hier te veel strooizout in zit, kan het de wortels van bomen en struiken beschadigen. Daarom gebruiken we niet meer zout dan nodig. De gemeente is niet verantwoordelijk voor de wegen en paden die in het beheer zijn van bedrijven of anderen. Ook woonstraten en parkeerterreinen worden in principe niet gestrooid.

    Wat kan ik zelf doen?

    Helpt u mee om ongelukken te voorkomen door uw stoep sneeuwvrij te maken? Het beste maakt u eerste een looppad sneeuwvrij en strooit u daarna pas zout. Veeg de sneeuw naar een plek waar niemand last van heeft. En helpt u ook anderen, door bijvoorbeeld het stoepje van oudere buren mee te nemen. En blijf opletten, ook al is er gestrooid. Het zout heeft even tijd nodig om goed te werken.

    Waar vind ik meer informatie?

    Voor het strooiseizoen begint, stellen we elk jaar een plan op voor sneeuw- en gladheidsbestrijding op. Dit plan bevat onder andere de aandachtspunten waar we dit jaar op letten en de route waar we strooien in het winterseizoen 2023-2024. Bel met de gemeente om een afspraak te maken om dit plan in te zien of neem online een kijkje bij de informatie over strooiroutes op onze website.

    En als het ondanks het strooien toch nog glad is?

    Meldt gladheid via de Fixi-app. Of bel (ook bij spoed) met de gemeente via telefoonnummer 14 0499. Buiten werktijden komt u aan de telefoon met onze storingsdienst die in contact staat met de buitendienst.

  3. Bestwijzer viert haar 15-jarig bestaan op een feestelijke manier!

    Bestwijzer viert haar 15-jarig bestaan op een feestelijke manier! 2 weken lang krijgen bezoekers van Bestwijzer heerlijke bonbons. En dinsdagmiddag deed het Bestwijzer-team intensief mee aan een teambuildingactiviteit. De kern van deze activiteit ligt in het belang van het onderhouden van sterke banden tussen collega's van wel 25 verschillende organisaties én ook vrijwilligers, die allemaal samenkomen om de inwoners te ondersteunen. Door samen te werken, staan zij klaar om de inwoners van dienst te zijn.

    Bestwijzer

    Bestwijzer zelf staat bekend als dé plek waar u antwoord krijgt op al uw vragen over wonen, zorg en welzijn. Met een samenwerking van zo'n 25 organisaties biedt Bestwijzer een unieke mogelijkheid om op 1 plek alle benodigde informatie en advies te ontvangen. Dit zorgt ervoor dat uw vraag altijd op de juiste plek terechtkomt en dat u snel en goed geholpen wordt.

    Verhaal uit de praktijk

    Een mooi voorbeeld van de impact van Bestwijzer in de praktijk is het verhaal van Meneer Janssen. Hij kwam binnen met zorgen over een brief van een deurwaarder wegens achterstallige gemeentelijke belastingen. Direct kreeg hij hulp van het team, waaronder LEVBest. Samen onderzochten ze zijn financiële situatie en namen contact op met de gemeente. Gelukkig besloten zij, in afstemming met collega’s van Bestwijzer, de openstaande vordering kwijt te schelden vanwege onder andere het bijstandsinkomen van meneer. Deze ondersteuning geeft hem nu hoop op een betere financiële situatie en een weg uit zijn schuldenlast, dankzij de waardevolle hulp van Bestwijzer in samenwerking met de collega’s van de gemeente. (Dit verhaal is geanonimiseerd).

  4. Vanaf 1 januari 2024 is er één wet die alles regelt voor de ruimte waarin we wonen en werken: de Omgevingswet

    Deze nieuwe wet vervangt veel andere wetten/regels en geldt voor alle inwoners, organisaties en ondernemers. De Omgevingswet gaat over de regels voor veel van wat je buiten ziet, ruikt en hoort. Het gaat hierbij om alle regels van gemeente, waterschap, provincie en rijk voor wonen, wegen, milieu, bodem, water, monumenten, natuur en geluid.

    Wat betekent de Omgevingswet voor u?

    U krijgt vanaf 2024 met de Omgevingswet te maken als u iets wilt (ver)bouwen aan uw huis of tuin. Bijvoorbeeld als u plannen heeft om uw huis te verbouwen of een boom wilt kappen. Maar ook als u een evenement wilt organiseren of als u als ondernemer een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand. Hiervoor heeft u misschien een vergunning nodig. Soms moet u alleen een melding doen. Dat kan in het nieuwe Omgevingsloket. U kunt ook met de Omgevingswet te maken krijgen als iemand anders iets wil veranderen in uw buurt. Bijvoorbeeld als uw buren een garage willen neerzetten. U bent dan belanghebbende.

    Wat is het digitale Omgevingsloket?

    Het digitale Omgevingsloket is een website. U vindt er alle informatie en regels over de omgeving van de gemeente, het waterschap, de provincie en het Rijk. Via dit loket kunt u online controleren of u een vergunning nodig heeft. Het is ook mogelijk om online een vergunning aan te vragen of een melding te doen bij gemeente, provincie of waterschap. Uiteraard kunt u ook altijd bellen of mailen met de gemeente over uw aanvraag voor een vergunning.

    Heeft u al een vergunning gekregen of uw aanvraag ingediend vóór 1 januari 2024?

    Als de gemeente, het waterschap of de provincie u al een vergunning heeft verleend, blijft deze gewoon geldig. U hoeft dan niets te doen. Moet de gemeente, het waterschap of de provincie uw aanvraag nog behandelen? Dan gebeurt dat in principe volgens het oude recht. U moet dan wel zorgen dat alle stukken voor 1 januari aanstaande compleet zijn aangeleverd. Dit doet u tot 1 januari 2024 nog in het oude Omgevingsloket online op www.omgevingsloket.nl.

    Wat is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)?

    Vanaf 1 januari 2024 gaat ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gelden. Vanaf dan doet een onafhankelijke partij (de kwaliteitsborger) de controle van de bouwtechnische eisen van de gemeente. De Wkb geldt vanaf 1 januari eerst alleen voor nieuw te bouwen bouwwerken in de laagste risicoklasse (gevolgklasse 1). Denk daarbij bijvoorbeeld aan: vrijstaande woning, fiets- of voetgangersbrug, recreatiewoning en een kleine bedrijfshal.

    Wat betekent de Wkb voor u?

    Als uw bouwplan een bouwwerk is volgens gevolgklasse 1, dan moet u vanaf 1 januari 2024 zelf een kwaliteitsborger inschakelen. Zonder kwaliteitsborger kunt u dan geen bouwmelding doen. Ook mag u niet beginnen met bouwen.

    Nieuwe werkwijze is wennen

    De nieuwe Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging bouwen (Wkb) vragen vanaf 1 januari om een andere werkwijze die voor iedereen nieuw is. In het begin zal dit best wel wennen en ontdekken zijn. We vragen hiervoor uw begrip. Het nieuwe digitale Omgevingsloket wordt voortdurend verbeterd: de begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Wij doen er alles aan om iedereen zo goed mogelijk te helpen bij zijn/haar (ver)bouwplannen volgens deze nieuwe wetten en werkwijze.

    Vragen?

    Als u voor uw bouwplan of –initiatief vragen heeft over de Omgevingswet en/of Wet kwaliteitsborging bouwen, neem dan vooral contact met ons op via telefoonnummer 14 0499 of via e-mail info@gemeentebest.nl. Als u vanaf 1 januari vragen heeft over het aanvragen van een vergunning via het nieuwe digitale Omgevingsloket, kunt u uiteraard ook bij ons terecht.

  5. Op woensdag 15 november hebben 29 kinderen van groep 6 en 7 van Kindcentrum Platijn 61 bomen aangeplant aan de Kanterseveldenweg.

    Op woensdag 15 november hebben 29 kinderen van groep 6 en 7 van Kindcentrum Platijn 61 bomen aangeplant aan de Kanterseveldenweg.

    Wethouder Dijkhoff plantte samen met een aantal kinderen de eerste boom in de grond. Daarna gingen de leerlingen aan de slag. Vrijwilligers van IVN Best en medewerkers van gemeente Best hielpen hen een handje. Aan het einde van de ochtend stonden alle bomen keurig in de grond!

  6. Het Voedselbosje, met 30 eetbare plantensoorten, laat kinderen ontdekken hoe voedsel groeit en het belang ervan voor natuur en klimaat.

    Op 27 oktober startte Kindcentrum Platijn met het verwijderen van tegels voor meer groen. Groep 7 plant in november, samen met IVN Natuureducatie, een Voedselbosje. Wethouder Jan Willem Slijper hielp de kinderen bij de start en benadrukt het belang van een groenere speelomgeving in Best.

    Lekker & Leerzaam

    Het Voedselbosje, met 30 eetbare plantensoorten, laat kinderen ontdekken hoe voedsel groeit en het belang ervan voor natuur en klimaat. Van vruchten tot eetbare bloemen: ze leren de diversiteit kennen. Met educatiemateriaal duikt de school in deze wereld, ondersteund door Moestuincoach Lotti Erkelens en IVN Best's scholenwerkgroep. Directeur Roel Timmers: ‘Wat een prachtig initiatief om het voedselbos bij kinderen onder de aandacht te brengen. We komen zo dichter en dichter bij de natuur.’

    Een bosje om van te eten

    De kinderen krijgen een introductieles van IVN over het Voedselbosje en de planten die er komen. Verdeeld als Plantwachters, zullen ze voor specifieke planten zorgen. Deze week planten de kinderen het Voedselbosje, begeleid door hovenier Remko de Leeuw van de Voedselbosbouwers.

    Wethouder Jan Willem Slijper is blij met meer groen en minder tegels. ‘De groene toekomst begint bij en is van onze kinderen. KC Platijn laat zien hoe we door tegels te wippen en natuur te omarmen een stapje zetten naar duurzamere wereld voor de toekomstige generaties’.

Created by LINELABOX