Hij is een burgervader die je nog kent van vroeger. Compleet met stropdas en net in het pak. Toch is Hans Ubachs (62) allesbehalve saai en ouderwets. De burgemeester van Best, die onlangs door de gemeenteraad werd voorgedragen voor een herbenoeming, staat midden in de gemeenschap.

Door Willem-Jan Schampers

“Ik ben bijzonder content dat de gemeenteraad heeft ingestemd voor nog eens zes jaar Hans Ubachs als burgemeester van Best”, grinnikt hij. “Het zou ook raar zijn als dit niet zo was. Ik heb immers zelf aangegeven dat ik hier graag voor een tweede termijn in aanmerking wilde komen. Burgemeester zijn is écht mijn ding en ik vind het het mooiste beroep van de wereld.”

Zeker in een interessante gemeente als Best, haast Ubachs zich te zeggen. “Het contact met de inwoners en er zijn voor andere mensen, dat spreekt me enorm aan. In vreugde en verdriet. Zojuist was ik nog bij een echtpaar dat zestig jaar is getrouwd, maar onlangs moest ik ook langs bij iemand die een dierbare had verloren door een verkeersongeval. Maar ook de bestuurlijke zaken geven me energie. Denk aan handhaving. Ik vind het belangrijk dat iedereen gelijk wordt behandeld.”

Op de vraag of hij toch nog even heeft getwijfeld of de gemeenteraad nog met hem verder wilde, reageert Ubachs gevat. “Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar als er de afgelopen jaren wat was voorgevallen, waardoor de raad was gaan twijfelen, had ik dit wel geweten. En we hebben ook geregeld overleg met elkaar. Als er zaken zijn, die ik onvoldoende of niet goed had opgepakt, was ik daar al lang op aangesproken. Voor een deel heb je dat zelf in de hand.”

Waar Ubachs niets aan kon doen, waren de oogproblemen waarmee hij kreeg te maken. “Er had zomaar een discussie kunnen ontstaan waarbij de vraag werd gesteld of de burgemeester nog wel kon functioneren als hij veel minder ziet dan voorheen”, geeft Ubachs toe. “Maar ik moet zeggen dat dat, zeker bij de commissie, geen enkele rol heeft gespeeld. Ik heb hierover met twee leden fijne gesprekken gehad. Zij zeiden letterlijk: ‘Als wij vinden dat dat een rol speelt, dan hoor je dat van ons, maar dan heeft dat te maken met je functioneren, en niet omdat je dat hebt’.”

Lastig

De vergelijking met een collega-burgemeester, Marcel Oosterveer van de gemeente Waalre, gaat wat Ubachs betreft niet op. “Hij was al nagenoeg blind toen hij werd aangenomen. Ik ben slechter gaan zien, gedurende mijn burgemeesterschap. Het is soms vervelend, zeker omdat ik niet meer alles zelfstandig kan. Denk aan autorijden of een presentatie van een collega op een ‘normale’ manier volgen. Ik kan echter gebruikmaken van enkele technische snufjes, zoals een hoog contrast beeldscherm. En de verlichting in mijn werkkamer wordt ook nog aangepast.”

Ubachs prijst zich gelukkig dat zijn omgeving ook heel goed omgaat met zijn minder zicht. “Dan hoor ik vanuit de gemeenteraad: ‘Burgemeester, als u vindt dat u een taxi moet bellen, dan doet u dat toch gewoon’. En ik ga ook geregeld met mijn collega van Oirschot naar regionale vergaderingen. Dan komt zij me gewoon halen. Weet je, binnen de gemeentegrenzen doe ik nog zoveel mogelijk op de fiets. Dan kan ik mijn eigen tempo bepalen. En ik weet inmiddels waar die ‘misselijke’ paaltjes staan. Haha!”

Fusie?

Normaal gesproken wordt Ubachs later dit jaar voor een nieuwe termijn van zes jaar gekozen. Neemt hij dan afscheid als burgemeester van Best of van de fusiegemeente Best-Oirschot? “Dat leidt geen twijfel. Als er vóór het einde van die periode sprake is van één gemeente, dan komt er een nieuwe burgemeester. En dat ben ik niet. Ik ben 68 jaar aan het einde van mijn tweede termijn. Misschien ga ik straks wel de geschiedenisboeken in als de laatste burgemeester van Best. Daar doe ik het voor!”