Het is pas eind juni, maar Best is al druk in de weer met de komende herdenking. Op 24 oktober is het namelijk 80 jaar geleden dat het dorp is bevrijd door de geallieerden. “We moeten levend houden hoe verschrikkelijk oorlog is.”

 

Inmiddels telt Best ruim 30.000 inwoners, maar volgens Ad van de Wiel van Comité Schots Monument weten nog maar weinig mensen wat oorlog inhoudt. “Het is schandalig hoe wij met onze vrijheid omspringen.”

 

Zelf is Van de Wiel een naoorlogs kind, hij werd in 1953 geboren. Toch liet de Tweede Wereldoorlog hem niet onberoerd. Dat kwam mede door bezoeken aan historische plekken als kind. “Kamp Vught heeft een diepe indruk achtergelaten, maar ook de fusilladeplaats.”

 

80 jaar bevrijd 

Die verschrikkingen en het belang van vrijheid willen de organisatoren overbrengen op de volgende generatie Bestenaren. Daarom wordt precies 80 jaar na de bevrijding uitgepakt.

 

Zo zijn er interactieve video’s gemaakt voor basisscholen. Leerlingen worden daarin voor keuzes gesteld net als de mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelbare scholieren gaan de gesneuvelden een gezicht geven. Bijvoorbeeld wat de soldaat dreef om hiernaartoe te komen. 

 

Ook wordt op 24 oktober een ceremonie gehouden. De bedoeling is dan om een plaquette te onthullen met daarop de namen van 171 gesneuvelde Britten. Het is nog de vraag hoe die bijeenkomst er precies gaat uitzien, want de organisatie heeft volgens Van de Wiel nog het nodige werk voor de boeg.