Recent werd bekend dat Hans Ubachs een volgende termijn in zal gaan als burgemeester van Best. De gemeente heeft te maken met grootstedelijke opgaven. Ubachs blikt met ons vooruit op alle ontwikkelingen die de gemeente in zijn tweede termijn te wachten staan. “Het is kunst om de balans te vinden.”

 

Best staat voor grote opgaven op het gebied van woningbouw. Daar is niet iedereen in het dorp blij mee, maar volgens de burgervader kan niet iedereen tevreden gehouden worden. “Er vinden enorme ontwikkelingen plaats in onze regio, die ook invloed hebben op ons”, zegt Ubachs, doelend op de uitbreiding van ASML in de regio.

 

“Maar als bestuurder vind ik het veel prettiger om mee te helpen aan het opbouwen van iets dan aan het afbreken van iets.” Want dat is de andere mogelijkheid, denkt Ubachs. “Wil je in een situatie komen waar geen werk is, en waar je huizen niet kan betalen omdat er geen werk is?”

 

Balans

“Dus heel veel dingen komen op ons af. Niet iedereen ziet het meteen, maar Best is wel geworden wat het is omdat er eerder ook mensen waren die dat zagen. Denk aan de ondertunneling, dat is de redding geweest voor het dorp, anders waren er twee dorpen geweest. De verdieping van de A2: super, maar die mensen werden ook verguisd. Het is de kunst om de balans te vinden.”

 

Passé

Toch lijkt Best zijn dorpse gevoel te verliezen. Maar dat is niet helemaal te voorkomen, denkt Ubachs. “Kijk, het onderscheid tussen stad en dorp is passé. Stadsrechten worden al meer dan honderd jaar niet meer vergeven. Maar wat maakt Best dan Best? Kijk bijvoorbeeld naar een wijk als Wilhelminadorp, dat zijn plekken waar mensen naar elkaar omkijken: gemeenschapszin.”

 

“Daar heeft de komst van hoogbouw misschien wel invloed op. Maar we horen alleen de mensen die tegen die toren zijn. We horen niet de mensen die zeggen: wat fijn dat mijn zoon of dochter ergens kan wonen straks. Maar die mensen zijn er ook. Je moet ervoor zorgen dat je mensen een goed woonmilieu kunt bieden”, zegt Ubachs. 

 

“Want het grootste deel van de mensen die hier wonen zijn gekomen in de jaren 1990, 2000. En waarom zijn ze hier komen wonen? De A2 in de buurt, de A58 in de buurt, en het station. Dat waren de overwegingen. Dat huis is leuk, maar als het in Veldhoven of Valkenswaard had gestaan en die voorzieningen waren daar, dan hadden ze daar gewoond.” En dus vindt Ubachs het zijn plicht de gemeente ook door de huidige uitdagingen te loodsen. 

 

Fusie Oirschot

Een andere grote verandering is de mogelijke fusie met Oirschot. “Ik ben misschien wel de laatste kroonbenoemde burgemeester van Best, dat vind ik wel bijzonder. Dat proces duurt een paar jaar, het moet een zorgvuldig proces zijn, het moet niet te snel gaan maar het moet ook niet te langzaam gaan want dan gaat de schwung eruit.”

 

Burgemeester van Oirschot-Best zal Ubachs hoe dan ook niet worden. “Dat is veel te groot voor mij, als de fusie komt dan heb ik gezegd dat ik stop. Of Ubachs durft te zeggen dat de fusie er komt? Oirschot en Best hebben wat met elkaar, delen een geschiedenis en hebben dezelfde volksaard. Als we geen antwoord wilden geven op de vraag, hadden we het onderzoek niet gestart”, zo besluit Ubachs