De ontwikkeling van het stationsgebied, betere snelfietsverbindingen en busroutes en het versnellen van de woningbouw. Als het aan het gemeentebestuur ligt, zijn dat enkele dossiers in Best waar de extra miljoenen vanuit Den Haag voor de regio mogen landen.

 

Dat antwoordt het gemeentebestuur op vragen van Omroep Best en Studio040.

 

Den Haag gaat fors investeren in de Brainport-regio, om enerzijds waardevolle bedrijven als chipmachinefabrikant ASML in Nederland te houden en anderzijds om de snelle groei van de hightech-regio bij te kunnen benen.

 

De opmars leidt in de regio tot onder meer druk op de woningmarkt, de zorg, arbeidsmarkt en allerlei voorzieningen. Samen met ook flinke bijdragen van het regionale bedrijfsleven, provincie en regiogemeenten investeert het kabinet 2,5 miljard euro. Het budget wordt vrijgemaakt voor het aantrekken en scholen van technisch personeel, betere wegen en openbaar vervoer en het bouwen van woningen.

 

Piept en kraakt

“Deze investering is keihard nodig. De regio groeit hard en het piept en kraakt nu al”, reageert het college van Best. “Maar Best is geen eiland in de regio. Logischerwijs landen investeringen deels in Best. Hierbij geldt: wat goed is voor Best, is goed voor de regio en andersom.” Burgemeester en wethouders denken dat het geld goed verdeeld gaat worden, vanwege de ‘goede samenwerking’ binnen de regio Zuidoost-Brabant.

 

Investeringen

Best noemt onder meer de hulp bij woningbouw. Dat is begrijpelijk, aangezien de gemeente de komende jaren 4200 huizen moet bijbouwen. Een deel van die woningen komt in het stationsgebied, dat ook op de schop gaat. Naast snelle fietsverbindingen (F2 en F58) noemt de gemeente ook het rijkswegennet rond Best als investeringsoptie. Het dorp ligt aan de A2 en vlakbij de drukke Randweg van Eindhoven.