De een vindt het een lust voor het oog, de ander ziet liever een strak gemaaide berm. Deze maand bloeien er volop wilde bloemen langs de meeste wegen in Best. Om de biodiversiteit te verbeteren maait de gemeente namelijk alleen nog maar in het najaar.

 

Vroeger was het: hoe aangeharkter hoe beter. Maar die tijden zijn al lang voorbij en daarom zijn er volop wilde bloemen en kruiden te zien in het dorp. Smalle Weegbree, Gewone Brunei, Korenbloem, Klaproos en Klaver krijgen een plekje in Best in de bermen die ecologisch worden beheerd, en dat is tegenwoordig zestig procent, aldus de gemeente. Zonder deze bloemen is het voor bijen en andere insecten een stuk moeilijker om te overleven. 

 

Soorten

De bermen worden niet alleen later gemaaid dan gebruikelijk was. Ook houdt de gemeente rekening met bloemensoorten waar bijen van houden. Op de grond worden hier en daar lege plekken gemaakt waar bijensoorten, die zich in de grond nestelen, terechtkunnen. En op sommige plekken blijft het maaisel liggen zodat insecten en andere kleine beestjes zich daarin kunnen verschuilen. 

 

Een klein deel van de bermen wordt helemaal niet gemaaid: de wilde grassen die hier blijven staan dienen als overwinteringsplek voor insecten.