De plaatsnaam Best is op Google goed voor een heleboel irrelevante zoekresultaten. Hoeveel dat de Bestse gemeenschap kost, en wat voor andere nadelen dit oplevert, daar is nooit onderzoek naar gedaan. Gelukkig zijn er wel manieren om het verschijnsel enigszins te omzeilen. 

 

Stel: je bent in Eindhoven maar je wil een frietje gaan eten in Best. Normaal zou je dan googlen op ‘friettent’ en ‘Best’. Maar vanwege de dubbele Nederlandse betekenis van Best (als in ‘de beste’) en het feit dat dit woord in het Engels veelvuldig wordt gebruikt, levert de zoekpoging een heleboel resultaten op die niet relevant zijn. Hoeveel mensen hebben hier last van en hoeveel tijd en geld zou dit Best eigenlijk kosten?

 

Sleutelen

De gemeente Best heeft daar desgevraagd niet zo één, twee, drie een antwoord op. Maar vaststaat dat het voor ondernemers uit Best moeilijker kan zijn om op internet hun dienstverlening onder de aandacht te brengen. Joris Dirks van internet marketing bureau Gripoponline kan daar over meepraten. Hij helpt ondernemers bij het vindbaar maken van hun bedrijf door zoekmachine. “Ik had een klant en dat was een personal trainer uit Best. We hadden nogal wat moeite op hem goed vindbaar te maken. Daar heb ik wel even aan zitten sleutelen. Het is een kwestie van aan de juiste knoppen draaien en goed weten hoe de techniek erachter werkt.” 

 

Zoekteam

Google Search Console bracht in dit geval de oplossing. “Dat is een applicatie waarop je kunt aangeven wat de pagina die je online zet, daadwerkelijk betekent. Zo begrijpt de zoekmachine de inhoud beter.” De term Best kan ook voor de niet-ondernemers lastig zijn, vooral als ze iets willen opzoeken in hun omgeving. Maar er zijn trucs om het te omzeilen en zo min mogelijk niet-relevante resultaten te krijgen. 

 

Plaatsnaam

“In het geval van die frietkraam kun je bijvoorbeeld beter in Google Maps zoeken”, zegt een medewerker van een Bests internetbedrijf dat anoniem wil blijven. “Hoe je ook zoekt, Google zal je altijd iets in de buurt geven.” Mits de gebruiker zijn locatie deelt dan toch? “Dat hoeft niet eens per sé. Google kan aan meerdere dingen zien waar je bent. Maar hoe dat zit, kun je beter aan het bedrijf zelf vragen.” Ook het erbij vermelden van een andere plaatsnaam zoals Oirschot kan nog wel eens helpen.

 

Of moet de gemeente maar een naamsverandering doorvoeren, zodat Best op internet Bestx genoemd wordt? (Er kan natuurlijk ook een ander teken uit de typografie aan worden toegevoegd… B3st of Be$t of B@st) “Dat zie ik niet zitten” zegt de medewerker van het anonieme internetbedrijf. “Dat wordt weer een hele gemeente campagne met flink wat overhead kosten, en wat het oplevert weet je niet eens. Ik denk dat je daarmee het doel voorbij schiet.” Ook Joris van gripoponline.nl sluit zich daarbij aan.

 

Wat de gemeente Best er zelf van vindt is nog niet duidelijk. De redactie moet nog even geduld hebben voor antwoorden op vragen binnenkomen