Stoelen opgeborgen, statafels uitgeklapt en schermen door het hele restaurant: zo wordt De Buffel op het dorpsplein omgeturnd tot een heus 'oranjehuis.' Eigenaresse Emmy Hoeben (41) verwelkomde zo'n driehonderd mensen tijdens de eerste poulewedstrijd van het nationale team en verwacht ook de komende duels veel bezoekers op haar zelfgemaakte oranje krukjes. "Het past helemaal bij onze stijl.”

 

Waar Hoeben en haar man Koen inmiddels een plekje hebben middenin het centrum, kenden zij voorheen hun vestiging tussen Best en Oirschot, waarvan ze de deuren openden tijdens het EK van het jaar 2000. "Toen hadden we beschikking over een weilandje, waar we de wedstrijden op een groot scherm lieten zien. Daar is onze oranjekoorts ontstaan, inmiddels is het al 25 jaar traditie." Sinds de verhuizing naar hartje Best zijn de vaste bezoekers van de wedstrijden blijven plakken, vertelt ze. "Op een gegeven moment kwamen er zóveel mensen kijken, dat onze voetbalavond als begrip werd gezien."

 

Inwoner Suzan van Kollenburg begrijpt goed waarom het op voetbalavonden druk is bij De  Buffel. "Sinds de verhuizing ligt het restaurant midden in het centrum en daarom perfect voor iedereen die langs wil komen, al is het maar een praatje of een drankje. De sfeer is er hartstikke gezellig." Een vrouw met een rode sjaal vult haar aan: "Toen er werd gescoord door Nederland, hoorde je het gejuich en gefeest aan de andere kant van het dorp."

 

Sluit aan op imago

"Ik vind het belangrijk om te laten zien dat gezelligheid en samen dingen vieren leuk is", vervolgt eigenaresse Hoeben. "Wij kunnen een grote groep kwijt, dus daar maken we natuurlijk gebruik van." Het voetbaltoernooi staat te boek als een volksfeest voor iedereen, iets wat De Buffel ook waarborgt. "Jonge kinderen, tieners, vriendengroepen en ouderen: alles schuift aan wanneer Nederland speelt. Dat is mede de reden geweest dat we het zijn gaan faciliteren: ons grote hart voor het dorp en de mensen past daarbij."