Attent, betrokken en met zijn beide benen op de grond: zo omschrijven inwoners uit Best hun burgemeester Hans Ubachs. Vermoedelijk mag hij nog eens zes jaar burgervader zijn. Vorige week stemde de gemeenteraad in met zijn herbenoeming.

 

Ubachs, sinds eind 2018 burgemeester, omschreef het besluit eerder als 'een prachtig resultaat'. Elly Baggerman, decennialang inwoner van Best, deelt die mening. Er verschijnt een brede glimlach op haar gezicht bij het horen van Ubachs' naam. "Dat vind ik een hele attente, fijne man. Hij is meedenkend, betrokken en geïnteresseerd." De vrouw, wat verscholen onder een witte paraplu, kan haar eerste kennismaking met de D66-politicus nog herinneren. "Ik had hem pas één keer gesproken, maar bij de tweede keer nodigde hij me al uit voor een kopje koffie. Gewoon uit zichzelf. Hij mag van mij nog vele jaren aanblijven."  

 

"Als ik in zijn schoenen zou staan", vult Jozef Vos aan, "dan had ik wat minder ingezet op hoogbouw in het dorp: toen ik hier net kwam wonen, scheen er véél meer daglicht naar binnen én was het veel groener." De Brabander is verder buitengewoon positief, besluit hij. "Ik begrijp volkomen waarom hij opnieuw is gekozen."

Lofzang

 

Ondernemer Linda Gijselhart kan zich vinden in de woorden van haar dorpsgenoten. "Hij laat zich vaak zien bij evenementen en is daarbij betrokken bij ouderen. Mijn enige kanttekening is dat ik meer evenementen of activiteiten wil zien in het centrum, maar daar is hij natuurlijk niet in zijn eentje verantwoordelijk voor." Gijselhart hoeft niet lang na te denken wanneer ze de burgemeester omschrijft. "Bij mij komt meteen het woord 'betrokken' naar boven."

 

"Ondanks zijn status van burgemeester, gedraagt hij zich daar niet naar", vertelt inwoner Jack Spijkerboer stellig. "Hij komt heel nuchter en oprecht geïnteresseerd op mij over. Ook naar de niet-Nederlandse gemeenschap is hij erg open en zoekt hij de verbinding op."

Vervolgstap

 

De Commissaris van de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken moeten nog akkoord geven op de voordracht van Ubachs. Meestal is dat een formaliteit