Foto bij Detroit verhaalHet Amerikaanse Detroit is weer een stukje leefbaarder geworden door een ondernemer uit Best. Tom Lassing koopt via een constructie met crowdfunding verlaten huizen op in de Amerikaanse ‘spookstad’ en spoort ook anderen aan om dat te doen. Inmiddels zijn er al 29 vrijstaande woningen en een appartementencomplex opgeknapt door dit initiatief.

Meer dan dertig families hebben de afgelopen tijd al een opgeknapt huis kunnen betrekken dankzij Tom. Het initiatief heeft een positief effect op de buurt, al heeft Lassing dat niet met eigen ogen kunnen aanschouwen. Hij is namelijk nog nooit in Detroit geweest. De stad kwam vanaf de jaren ‘50 in een negatieve spiraal door het wegvallen van fabrieken voor autoproductie. Honderdduizenden mensen vertrokken naar elders. Nog steeds zijn grote delen van de stad verlaten en vervallen.

Goede weg

“Ik wilde graag geld verdienen met vastgoed, maar niet een last zijn voor de samenleving” zegt Tom Lassing. “Daarom ben ik eind 2018 begonnen met het kopen van huizen in Detroit. De stad was in mijn ogen toen weer op de goede weg”. Hij bekeek filmpjes van vloggers die door de stad liepen om een beeld te krijgen. 

Waarde

Het eerste huis dat hij aanschafte (rechts op de foto) was een vrijstaande woning met 500 vierkante meter grond eromheen. Het pand kostte 36.000 dollar. Na de renovatie is er een huurder ingetrokken die 850 dollar per maand betaalt. Lassing: “Met die huren maak ik geen winst. Wel met de waarde van het vastgoed, dat stijgt naarmate de buurt beter wordt.” Op zijn website Detroit Vastgoed legt Tom de constructie uit en spoort hij ook anderen aan om op deze manier te investeren.