PhilipsEen nieuwe ontslagronde van Philips laat zich ook in Best voelen, dat zegt vakbond CNV. Vandaag werd bekend dat bij een Philips-fabriek in het Friese Drachten 400 banen geschrapt worden.

Het is de zoveelste ontslagronde bij het Eindhovense bedrijf in de laatste jaren. Zo werden in 2022 wereldwijd 4000 banen geschrapt, waaronder in Best. Destijds werden onder meer de oorlog in Oekraïne als reden gegeven, net als de slaapapneu-affaire.

Ook nu zou de affaire rond de slaapapneu-machines ten grondslag liggen aan de grote reorganisatie in de Friese stad. “In Amerika kocht Philips een rechtszaak erover af voor meer dan 100 miljoen. Maar waarschijnlijk volgen er nog meer economische en individuele claims. Die gaan opnieuw miljoenen kosten”, zegt Arjan Huizinga van vakbond CNV, "dat blijft doordreunen binnen het bedrijf."

De vakbondsman vindt het oneerlijk dat Philips die problemen afscheept op het personeel. “Mag het feit dat Philips een grote financiële hobbel heeft te nemen voor wat betreft proceskosten en schadeloosstellingen de maat zijn voor reductie van werkgelegenheid? En straks voor een magere of zelfs helemaal geen loonsverbetering?", zo vraagt Huizinga zich af.

Best

Tenslotte heeft het massaontslag in Friesland ook gevolgen op het Philips-filiaal in Best. Daar zou al meerdere kwartalen sprake van een tegenvallende order-intake zijn, zo zegt Huizinga.

“Best is samen met Drachten de enige productielocatie van Philips in Nederland. In Drachten ging het eigenlijk goed. In Best ligt dat anders omdat daar de healthcare-afdeling zit die last heeft van de slaapapneu-affaire. Orders blijven achter omdat klanten niet meer vertrouwen op de Philips-kwaliteit”, zo zegt Huizinga. “Medewerkers in Best voelen daardoor de bui al hangen.”

Onrust

“Er is geen enkele garantie dat de problemen na de reorganisatie in Drachten opgelost zullen zijn. Philips weigert werkgelegenheidsgaranties te geven. Ik vrees dat dit opnieuw grote onrust in het bedrijf veroorzaakt en dat is iets wat Philips niet kan gebruiken”, zo besluit de vakbondsman.

Reactie

Philips zelf laat weten dat de ingreep in Drachten geen gevolg is van de slaapapneu-affaire. "De aankondiging staat los van onze vrijwillige veiligheidsmelding omtrent slaapapneu apparaten", zo laat een woordvoerder weten.

"Dit voorgenomen besluit komt voort uit de op 30 januari 2023 aangekondigde groeistrategie en is gericht op het beter benutten van de potentie van Drachten door ons meer te focussen op de unieke vaardigheden van onze mensen aldaar. Daarmee willen we Drachten weer toekomstbestendig maken."