Een kringloop in het centrum, dat wil de gemeente Best niet hebben. Daarom zit er sinds kort een tweedehands zaak op de Hoofdstraat waar wel oude spulletjes te koop zijn maar niks kan worden ingeleverd, en dat levert nog wel eens verwarring

 

Een meterslang rek met dameskleding die eruit ziet alsof hij zo uit de winkel komt, bakken met speelgoedauto’s die op kleur zijn geselecteerd en een boekenafdeling bij de ingang. De producten bij de Second Hand Shop in Best zijn van betere kwaliteit dan de koopwaar in de gemiddelde kringloopwinkel. En er is nog een groot verschil. Bij de kringloop kon je zomaar aankomen met oude spullen; wat níet de bedoeling is bij de shop op de Hoofdstraat. 

 

“Eerst had ik drie grote afvalcontainers staan waar mensen van alles in konden gooien. Maar in de nieuwe winkel mag absoluut niks afgegeven worden”, zegt eigenaar Ton Warnas. Dat komt door de locatie in het centrum: daar gelden andere regels voor dan het industriegebied. De gemeente verbiedt inzameling van oude spullen in het centrum. De winkel houdt zich daar strikt aan: het personeel van de shop moet regelmatig klanten met een plastic zak vol spullen weer naar huis sturen.

 

“We hebben een nieuwe website waar alles heel duidelijk op staat, maar die wordt door de meeste bejaarde mensen niet gelezen”, zegt Warnas. Om toch tweedehands spulletjes uit Best te kunnen verkopen hanteert de winkel nu een nieuw systeem. Goederen moeten per Whatsapp worden aangeboden met duidelijke foto’s. Het is te hopen dat de Bestenaren op leeftijd dát moderne communicatiemiddel wel beheersen, om nog meer teleurstellingen te voorkomen.