Dit jaar is het drie decennia geleden dat het Schots gedenkteken in Best werd onthuld, waarmee de soldaten die Best tachtig jaar geleden hebben bevrijd worden herdacht. Na jaren onderzoek wil het Comité Schots Monument namen toevoegen om soldaten te eren. 

We zijn vijf jaar bezig geweest met onderzoek naar de namen van gesneuvelde soldaten”, vertelt Ad van de Wiel, van Stichting Schots Monument. Het huidige monument is in 1994 tot stand gekomen. Toen leefde het idee nog dat Best was bevrijd door de Amerikanen. Dat bleek fout te zijn, inmiddels is het bekend dat het de Schotse divisies waren die Best hebben bevrijd. “We vinden het belangrijk om het monument uit de anonimiteit te halen”, legt hij uit. Samen met organisaties en deskundigen is er vijf jaar onderzoek gedaan, daarbij zijn er 171 namen naar boven gekomen. 

 

Eren

“Door namen te noemen staan mensen er meer bij stil”, legt Van de Wiel uit. Hij vertelt over een jongen van 17, die sneuvelde bij de bevrijding van Best. “Veel jongens waren heel jong. Veel mensen die hier wonen weten niet meer wat hier gebeurd is.” Met een ‘Wall of Honour’, komen de namen bij het monument te staan, naast leeftijden en rangen. Het is een plaquette die wordt ontworpen door Antoinette Briët, die ook het gedenkteken zelf ontwierp.

 

“Het is belangrijk dat we de bevolking vertellen wat voor verschrikkelijke periode het is geweest. We vergeten te makkelijk dat de vrijheid niet makkelijk is verkregen maar dat er hard voor gevochten is.”

 

Sponsoren

De organisatie haalt op verschillende manieren geld op om het plaquette te kunnen plaatsen, zoals crowdfundings en donaties. Ook de gemeente helpt mee. Op vrijdag 28 juni wordt er een sponsorloop georganiseerd bij AVGM om geld op te halen voor de uitbreiding van het Schots Monument. Het Comité hoopt op de herdenking van 24 oktober de Wall of Honour te onthullen. Dan is Best 80 jaar bevrijd.