Handig om te weten voor wie binnenkort een plons wil nemen, met de zomer voor de deur. Het water bij Aquabest in Best is uitstekend, blijkt uit onderzoek van www.zwemwater.nl, dat samenwerkt met het ministerie. Toch zijn er bij de controles ook kritische kanttekeningen te plaatsen. 

 De waterkwaliteit van recreatieplassen in de regio is sowieso prima, stellen de onderzoekers. Dat geldt dus ook voor bijvoorbeeld het water in Enode in Nuenen en de IJzeren man in Eindhoven, die ook regelmatig worden beoordeeld. Maar volgens Bart Jansen, toezichthouder bij Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB), zijn de controles in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dus aan de magere kant. 

 Mager

Het gaat om een soort gemiddelde en dat geeft een algemeen beeld. Op basis hiervan kan je het in verschillende klassen indelen”, legt Jansen uit. “De categorieën worden berekend op basis van de afgelopen vier seizoenen”, vervolgt hij. 

 Volgens toezichthouder zijn de controles aan de magere kant. “In de controles worden maar twee bacteriegroepen meegenomen, omdat dat moet van de wet. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gecontroleerd op blauwalg of zwemmersjeuk.”

 Bloedonderzoek

Dit is hetzelfde als een bloedonderzoek doen en maar op twee punten letten. Dan kun je ook niet zeker stellen dat je gezondheid goed is”, gaat Jansen verder. De resultaten van de controles die ODZOB doet worden meegenomen op zwemwater.nl

 Plaatselijke borden

Wie echt zeker wil zijn dat de waterkwaliteit in een recreatieplas goed is, moet de plaatselijke borden rondom de zwemplas bekijken. “Blauwalgen en zwemmersjeuk ontwikkelen vrij snel waardoor wij geen garantie kunnen geven op veilig en schoon zwemmen”, zegt Jansen. 

 Ook naar blauwalg of zwemmersjeuk wordt weleens onderzoek gedaan, aldus Jansen. “Vaak pas als er klachten over binnen zijn gekomen of een zwemlocatie daar vaker last van heeft gehad. Wanneer er aanwijzingen zijn dat er iets met het water aan de hand is dan worden de mensen snel geïnformeerd.”

 Jansen wil graag meer onderzoek doen. “Als je niet ergens naar zoekt, weet je ook niet zeker of de gezondheid wel gewaarborgd kan worden. Voor mij als toezichthouder is dat jammer.”