Fontijn centrum Best2Stralen water die opeens omhoog komen op het Dorpsplein, een kunstzinnige fontein die de dorst moet lessen en een watertafel als ontmoetingsplek. Mensen die voor het eerst in Best komen verbazen zich misschien wel over de vele fonteinen in het centrum.Toch zit daar geen speciaal beleid van de gemeente achter.

“Wát wilt u weten? Waarom wij zoveel fonteinen hebben?” De telefoniste van de gemeente vindt het ongebruikelijke vraag maar gaat toch op zoek naar het antwoord. Wat deze omroep terugkrijgt is een liefdesverklaring aan de fontein, maar dan in gemeentelijke taal. “Fonteinen zijn belangrijk voor de uitstraling van een gebied. (...) Mensen kijken graag naar water, wat stress kan verminderen. Water zorgt ook voor intensere kleuren en geeft glans aan de omgeving.” 

Dit voorjaar bleek uit cijfers dat de openbare ruimte in Best de meest versteende van heel Noord-Brabant is. Bijna tachtig procent van de voor- en achtertuinen bestaat uit tegels of andere steen. Dat is behoorlijk warm in de zomer, maar toch heeft het grote aantal fonteinen hier volgens de gemeente niets mee te maken. 

“De drie fonteinen in het centrum zijn geplaatst om de openbare ruimte te verfraaien en dienen als ontmoetingsplek. Mensen kunnen hier spelen en samenkomen. De fontein bij de kiosk, ‘De watertafel’ heeft ook een landkaart/kompas van Best en de omliggende dorpen. Dit is een populaire plek om af te spreken. De andere fonteinen worden vooral gebruikt als speelplek bij warm weer.”