Karen van Keulen Dansen en hangen in de paal. Karen van Keulen uit Best beoefent een niet alledaagse sport. En met succes, want ze is onlangs voor de tweede maal Nederlands kampioen geworden in de categorie Pole Sports Elite Master 40+. Een mooie prestatie voor Karen, die pas zes jaar met paalsport bezig is.

"Ik heb denk ik zo'n vijftien jaar geleden het een keer op tv gezien bij een talentenshow. En ik vond het toen meteen heel gaaf. Bovendien had ik het idee dat ik het ook wel zou kunnen. Toch heb ik er nooit iets mee gedaan. Op een gegeven moment werd ik bijna 34 en dacht ik: 'Als ik er nog ooit iets mee wil, dan is dit het moment."

Karen meldde zich aan bij gymnastiekvereniging Best en ging paalsporten. Ze bleek wel enige aanleg te hebben, maar had toen niet gedacht dat ze nog ooit aan een NK zou deelnemen. Het gevolg van veel en heel hard trainen. Ook merkte Karen al snel dat het ietwat erotische imago dat paaldansen toch heeft, bij deze topsport absoluut niet merkbaar is. In tegendeel.

Karen: "Ze zijn bezig om de sport Olympisch te maken. Er zit dus ook een wereldbond achter, die het WK organiseert en in heel veel landen zijn er nationale bonden. Dus het is echt wel topsport." Natuurlijk heb je die andere kant ook nog - en het kan zeker naast elkaar bestaan - maar wat wij hier doen, is echt paalsport."

Kracht

De acrobatiek die Karen aan de paal laat zien, ziet er indrukwekkend uit. Het is echter meer dan alleen kracht. "Het is souplesse, kracht, flexibiliteit en inleving op de muziek. Ik moet overigens wel zeggen dat vooral kracht mijn ding is. Meer dan lenigheid. Ik werk er aan, maar ik ben al wat ouder en heb geen achtergrond met turnen of dans. Dus ik ben echt op nul moeten beginnen.

\Om ook te kunnen deelnemen aan bijvoorbeeld het wereldkampioenschap, is Karen dit jaar overgestapt van de categorie Professional Senior 30+ naar het allerhoogste niveau: Elite Masters 40+. Het WK wordt van 23 tot en met 27 oktober 2024 gehouden in Uppsala (Zweden). “Het is een droom die uitkomt”, zegt Karen. “Het besef is er nog steeds niet helemaal, maar ik ben hartstikke blij dat ik me voor het WK heb gekwalificeerd.”