Wakker worden, en niet meer naar je werk of opa en oma kunnen. Het klinkt als iets uit een nare droom, maar was de werkelijkheid voor miljoenen inwoners van Berlijn in 1961. Toen verrees tussen Oost en West de Berlijnse Muur, gebouwd door de Sovjet-Unie in een poging de leegloop naar het Westen te stoppen. Een deel van die muur staat nu in Best, bij oorlogsmuseum Bevrijdende Vleugels.
"Een Nederlands bedrijf dat destijds heeft geholpen bij de sloop van de Berlijnse Muur, heeft enkele panelen weten te bewaren. Zij zochten daarvoor een permanentere bestemming dan een bedrijventerrein. En vroegen of wij er iets meekonden.", legt collectiebeheerder Fred van der Meer van Bevrijdende Vleugels uit. Dus zodoende staat nu een stukje wereldgeschiedenis op het terrein van het museum in Best.
Openluchtgevangenis
Het gaat om vijf delen. Ieder deel weegt ongeveer twee tot drie ton. Tegenwoordig is het een bezienswaardigheid, maar voor Oost-Berlijners werd het leven een soort openluchtgevangenis.
"Je hebt de staat en de staat bepaalt. Waar jij naar school gaat, wat jij gaat doen later als beroep en je hele denken. En als jij daar kritiek op hebt, dan word jij als staatsvijand beschouwd en kun je de gevangenis in", vertelt Van der Meer.
Doodgeschoten
Het is dan ook niet gek dat veel Oost-Berlijners probeerden te ontsnappen aan het juk van de Sovjet-Unie. "Ze hebben geprobeerd met kabelbanen vanuit gebouwen eroverheen te komen en met gepantserde voertuigen gepoogd door controleposten heen te rijden."
Dat was niet zonder gevaar. "138 mensen hebben het ultieme offer betaald. Zij werden op de vlucht doodgeschoten door de grenswachten van Oost-Duitsland. Ze hadden als het ware een vrijbrief van de staat gekregen. Een 'license to kill' zou James Bond zeggen", aldus de collectiebeheerder.
Stukje Berlijnse Muur
Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur. Menigeen probeerde een stukje van de muur te bemachtigen, maar dat is in Best niet de bedoeling.
"Je kunt naar Berlijn rijden en ze daar nog steeds krijgen. Ook via internet worden die dingen met regelmaat aangeboden. Dus als je per se een stukje Berlijnse Muur thuis wil hebben, dan zeg ik: 'probeer het op een andere manier te bemachtigen dan het hier te komen halen.'"
De Berlijnse Muur is nog voor onbepaalde tijd te zien bij Bevrijdende Vleugels in Best.